Pågående Event
Senaste ämnen
» Endast stjärnorna vet [Öppet]
Idag på 16:38 av Poppel

» I trädgården en kväll [Öppet]
Idag på 15:11 av Poppel

» Doften av liv [Lupin]
Idag på 13:55 av Lupin

» 15 minutes of fame [P]
Idag på 13:42 av Lupin

» Polyfoni [P]
Igår på 11:13 av Titania

» Varningsljus [P]
mån 26 sep 2022, 20:07 av Fiir

» Framtida storhet [P]
sön 25 sep 2022, 17:16 av Nyaldi

» [Avslutat] Till dödslistan
lör 24 sep 2022, 20:56 av Yargol

» Sju, åtta, nio, tio [Daria]
fre 23 sep 2022, 13:46 av Trian

Vem är online
Totalt 1 användare online :: 0 registrerade, 0 dolda och 1 gäst. :: 1 Bot

Inga


Flest användare online samtidigt: 152, den mån 04 nov 2019, 23:54
Chatt
Drakarg, Wyrg och fler ras-uppdateringar! Sommarnyheter 2022 ☀️
Guide för Karaktärsskapande och Rollspel Dot_cl10 fre 17 jun 2022, 21:57 av Yargol
Glad sommar allesammans! Här kommer lite nyheter ihop med sommarvärmen Glad :flower4:

Se den föregående nyhetsposten här: Marulvar och …

Marulvar och Kimairor; Julnyheter 2021 ❄️
Guide för Karaktärsskapande och Rollspel Dot_cl10 fre 24 dec 2021, 00:16 av Yargol
God Jul Numoori! 🎄❄
Hoppas att ni alla har det gott där ute i vintermörkret, och att ni har möjlighet att finna lite …

Background Color


Snabblänkar


Vad vore en rollspelssida utan karaktärer att rollspela? Karaktärer är det som driver Numoori framåt, det vi interagerar med och skapar våra historier genom. Karaktärsskapande är därför en väldigt stor del av Numoori.

Men vad är det egentligen som gör en karaktär? Varför är vissa karaktärer mer engagerande än andra? Vad är det som gör att en karaktär är rolig eller intressant, inte bara att rollspela, utan även att rollspela mot för dina medspelare? Vad gör att en karaktär blir ihågkommen, medan andra faller i glömska?

Den här sidan går igenom lite tips på sådant som kan vara värt att tänka på när du skapar en ny karaktär.


Vem är din karaktär?

När du skapar en ny karaktär så ställs du inför frågan: "Vem är den här karaktären?" Det är en svår fråga, och med den kommer många följdfrågor. Vi hoppas på att kunna hjälpa dig besvara dessa frågor genom att ge lite tips och idéer om vad som kan vara bra att tänka på här nedan.Utseende och Bakgrund: Ras, Kultur, Historia och Kraft

"Hur ser karaktären ut?" är en av de allra vanligaste frågorna att börja vid när det skapas en ny karaktär. Det här är också den fråga som kommer att vara minst viktig. I ett land som Numoori, där utseendena varierar så mycket som de gör, så spelar din karaktärs utseende relativt lite roll. Det är absolut inget fel på att ha ett intressant utseende till din karaktär, men det är viktigt att tänka på att din karaktär inte bara är ett utseende.

Istället för att fråga hur din karaktär ser ut, så kan du fråga: "Vilken ras är min karaktär?" Med en ras följer många nya frågor:

Vad har rasen för fysiska egenskaper? Är den stor eller liten? Är den snabb eller stark? Torkar den lätt ut? Tål den kyla bättre än normalt? Hur påverkar valet av ras hur din karaktär fysiskt interagerar med sin omvärld?

Var kommer rasen ifrån? Vad har den för historia eller kultur? Har den ett särskilt synsätt som kan påverka hur karaktären ser på världen?
 • Är den en månvarg som har vuxit upp i en starkt religiös familj? Kanske kan den inte förstå hur andra vargar inte tror på eller tillber gudarna.
 • Är den en svartvarg som ser stor ära i sin uråldriga ras och ser ner på andra raser?
 • Är den en havsvarg uppvuxen som byteshandlare i Shendu? Kanske har den svårt att anpassa sig till ett liv på land.
 • Är den en sandvarg från flocken Ramil, som ser alla andra sandvargar från flocken Sahra som fiender?

Utöver utseende, möjlig historia och kultur så kan valet av ras också påverka vilken kraft du väljer till din karaktär. Vilka krafter är vanliga för din ras? Hur påverkar valet av kraft din karaktär? Att ge din karaktär en svårighet i formen av sin kraft kan leda till mycket att spela på.
 • Är det hedersamt för rasen att äga en särskild kraft?
 • Är det skamligt att inte äga en särskild kraft?
 • Hur känner karaktären inför sin egen kraft? Hur påverkar kraften dess vardag?
 • Får din elektriska karaktär stötar när den blir blöt?
 • Är din infero rädd för eld?
 • Saknar din karaktär krafter helt?

Moral

Din karaktärs moral är, kort sammanfattat, dess handlingar och dess synsätt på vad som är rätt eller fel. För att lista ut vilken moralisk inriktning din karaktär har så kan du ta hjälp av vår moral-karta.För er som känner till DnD's Alignment system så ser det här nog bekant ut. Viktigt är att notera att det här bara är ett verktyg för att hjälpa dig att utveckla din karaktär.


Godhet vs Ondska

Godhet och Ondska kan snabbt sammanfattas som Altruism och Egoism. Det är din karaktärs attityd till vad den ser som rätt eller fel.

En God karaktär syftar på en altruistisk, eller osjälvisk, karaktär. Den låter andra gå före den själv, och strävar efter att göra gott för andra. Den respekterar livet och andras värdighet. Den gör personliga uppoffringar för att hjälpa andra.

En Ond karaktär syftar på att karaktären är egoistisk. Den låter sig själv gå före andra, och känner inget medlidande. Den förtrycker, dödar och manipulerar för sin egen vinnings skull.

En Neutral karaktär är ett mellanting mellan god och ond. Att vara neutral kan innebära att karaktären är balanserad i sina åsikter om vad som är rätt eller fel. Den gör kanske bara uppoffringar för nära vänner, och är annars mer självisk i sitt sätt att agera. Det kan också betyda att din karaktär helt enkelt saknar engagemang i det ena eller andra; den skulle inte göra personliga uppoffringar för någon annan, men strävar inte heller efter något för egen vinning.


Struktur vs Kaos

Att vara dedikerad till Struktur eller Kaos är ofta snarare ett personlighetsdrag än ett aktivt val.

Struktur syftar på pålitlighet, ärlighet, ära och en vilja att ha och följa regler. En Strukturerad karaktär håller sitt ord, ärar tradition och respekterar auktoritet. Då den anser att dess egna åsikter och regler är rätt, så kan den ha svårt att se andras sida och vara dömande mot de som har en annan åsikt. Struktur ses gärna som grunden för en fungerande flock eller samhälle, där alla kan lita på varandra och på att de andra följer samma regler.

Kaos syftar på frihet, flexibilitet och förmågan att anpassa sig. En Kaotisk karaktär följer sin magkänsla, föredrar nya idéer över tradition och vill inte följa order från andra. Den kan vara opålitlig och oförsiktig, hyser ogillande mot auktoritet och tar inget ansvar för sina handlingar. Kaos kan liknas vid anarki; var varg för sig själv, utan regler.

Neutralitet på Struktur vs Kaos skalan är ett mellanting, där karaktären inte känner sig dragen till varken den ena eller andra sidan. En Neutral karaktär vill varken följa eller göra uppror mot regler. Den kan vara ärlig, men kan också lockas till att ljuga eller bedra andra. Den är inte lika dedikerad till att agera som en strukturerad eller kaotiskt inriktad karaktär.


De nio moraliska inriktningarna

I flikarna nedan följer korta, sammanfattande beskrivningar av de olika moraliska inriktningarna. Tryck på respektive inriktning för att läsa om denna. Kom ihåg att det här inte är fasta regler, utan riktlinjer för att hjälpa dig att lista ut vilken inriktning din karaktär stämmer bäst in på. Två karaktärer inom samma inriktning kan fortfarande vara väldigt olika varandra.

Strukturerat god "Förebilden" En strukturerat god karaktär tror på sanning och rättvisa. Den följer regler, ärar tradition och är pålitlig, med tydliga principer. Den vill hjälpa andra, och sätter andra före sig själv. Strukturerat goda karaktärer står ofta upp emot ondska och vill se rättvisa skipad. De kan ha svårt att se andras synsätt, begränsar frihet till förmån för sina lagar, eller straffar de som går emot deras regler. De rättfärdigar sina egna handlingar som gjorda för en god sak.

Exempel på en strukturerat god karaktär kan vara:
Stålmannen
I många klassiska versioner av stålmannen äger han en väldigt scout-lik personlighet. Sanning, rättvisa och att upprätthålla samhället, lag och ordning är viktigt. Han är ödmjuk, och skulle ge upp allt för att rädda mänskligheten. Han följer starka personliga regler kring sina krafter och hur han använder dessa för att hjälpa andra.

Mufasa (Lejonkungen)
Kung över lejonriket; Mufasa är en godhjärtad karaktär som värdesätter och respekterar allt liv. Han följer tradition och styr lejonriket med rättvis, tålmodig hand. Han är villig att riskera och ge sitt liv för andra.

Hermione Granger (Harry Potter)
Hermione börjar som strukturerat god, men skiftar med tiden över åt ett mer neutralt god håll. Hon är hjälpsam och vänlig, men sätter också stort värde på att följa och upprätthålla regler. Det är först under influens av Harry och Ron som Hermione börjar tänja på sina personliga, och skolans, gränser och regler.


Neutralt god "Välgöraren" En neutralt god karaktär vill göra gott för andra utan att döma. Den följer regler, men begränsas inte av dem. Till skillnad från en strukturerat god karaktär så ställs den neutralt goda inte inför ett svårt dilemma i valet mellan att göra en god sak eller att följa regler. Den är, i sin neutralitet, inte lika dedikerad till att agera, och kan därför upplevas mer medioker än den strukturerade eller kaotiskt goda.

Exempel på en neutralt god karaktär kan vara:
Luke Skywalker (Star Wars)
Om än otålig och impulsiv i sin ungdom, så kan Luke ses som en klassiskt neutralt god karaktär. Han kämpar för att göra rätt för andra, till den grad att han ibland riskerat hela uppdrag och utsatt sig själv för stor fara för att kunna rädda en annans liv. Han har en stark känsla för moral, och följer tydliga yttre och personliga regler såväl som Jedi och som del i rebell alliansen, men hindras inte av dessa i valet mellan att följa lagen eller att göra det rätta.

Alphonse Elric (Fullmetal Alchemist)
Al är samvetsdriven och snäll. Han vill hjälpa andra, och går till stora längder som ofta riskerar hans eget liv för att göra detta. Han drar sig dock inte från att bryta regler om han anser att det behövs, och sätter ofta godhet före lagen även om han ser lagen, och främst sin egen moraliska kod, som viktig.

Sherlock Holmes
Trots många varierande karaktäriseringar så passar Sherlock Holmes ofta in på den neutralt goda inriktningen. Han dedikerar större delen av sitt liv till att upprätthålla lag och ordning, löser brott och hjälper andra. Trots detta så bryter han glatt och entusiastiskt reglerna om de kommer i vägen för vad han anser vara rätt.


Kaotiskt god "Rebellen" En kaotiskt god karaktär följer sitt eget samvete för vad den anser godhjärtat och rättvist, även om det inte nödvändigtvis överensstämmer med flocken eller landets lagar. Den anser ofta att regler och auktoritet kommer i vägen för att göra det goda. Den straffar ibland de som har lyckats bra i livet eftersom att deras lycka kan ses som orättvis mot andra.

Exempel på en kaotiskt god karaktär kan vara:
Robin Hood (Disneys animerade från 1973)
Med otaliga versioner av karaktären Robin Hood, så är Disneys animerade räv en av de versioner som flest tänker på när de ska beskriva en kaotiskt god karaktär. "Ta från de rika och ge till de fattiga". Robin är god och hjälpsam, och går ofta till stora längder för att hjälpa andra. Han bryter aktivt mot lagar och regler, och är en tydlig rebell emot Prins John och hans styre.

Pippi Långstrump
Pippi är en klart god karaktär, men med ett vilt drag. Hon hjälper sina vänner och andra, men vill absolut inte följa regler. Hon vill inte gå i skolan, och hon kämpar aktivt emot när någon försöker påtvinga henne normala normer.

Finn (Adventure Time)
Finn är i mångt och mycket definitionen av kaotiskt god. Han tenderar att bryta många lagar och regler, och hamnar ofta i trubbel med sin ihärdiga vilja att göra det rätta. Trots att han är impulsiv och ibland aggressiv så är Finn i grunden snäll, modig och osjälvisk. Han är villig att hjälpa och skydda alla oskyldiga varelser, och blir lätt upprörd om där är någon han inte kan hjälpa.

Indiana Jones
Indiana "It belongs in a museum!" Jones bryr sig mycket om sina vänner och nära, och skulle slåss för deras skull även om det innebar att riskera att förlora det värdefulla föremål han strävat efter att finna. Han bryr sig i kontrast väldigt lite om regler som kommer i hans väg, och bryter aktivt mot många lagar för att nå sina mål.


Strukturerat neutral "Den som dömer" En disciplinerad och pålitlig karaktär som följer lagar, tradition eller personliga regler utan underliggande fanatiskt goda eller onda mål. Ordning och ett starkt, organiserat ledarskap är viktigt för denna. Den kan vilja begränsa eller utrota frihet och fria val till förmån för sina regler och sin ordning.

Exempel på en strukturerat neutral karaktär kan vara:
Miles Edgeworth (Ace Attorney)
Miles Edgeworth är en åklagare med en väldigt "Brottslingar måste straffas" attityd. Han anser att alla dömda är skyldiga fram tills motsatsen bevisats, och att alla skyldiga bör straffas därefter. Han känner väldigt lite sympati för den dömde, och går till stora längder för att bevisa deras skuld. Han är dock inte ond, och hyser stort förakt emot tanken på att fuska eller rent av ljuga inför lagen. Med tiden övergår Miles snarare åt en mer strukturerat god inriktning i senare spel efter hand som andra karaktärer leder honom åt det hållet.

Pearl (Steven Universe)
En tydligt strukturerad karaktär som i det närmaste besatt följer regler och "korrekt" uppförande. Hon vill gärna vara strukturerat god, men har sin oförmåga att ta kritik, stundvis avsaknad av integritet och sitt relativt öppna förakt av människor som går emot detta.

Itachi Uchiha (Naruto)
Itachi är en karaktär som vid första anblicken ofta kallas ond, men som snarare faller i den neutrala kategorin. Han är inte ute efter ära eller rikedomar, och strävar inte efter något större för sin egen vinning. Hans ultimata mål är fred, och fred för Itachi kommer i formen av ett stabilt och tryggt samhälle. Han går till sådana längder som att gå emot och även döda sin egen klan för att förhindra deras uppror, för samhällets bästa. Han accepterar att bli stämplad som förrädare och fiende, så länge som det i slutändan ger fred och stabilitet till det samhälle, de regler och den trygghet han värdesätter så högt.


Sant neutral "Den obeslutsamma" Sant neutral är en karaktär som är neutral på både God vs Ond, och Struktur vs Kaos skalan. En "Neutralt Neutral" karaktär. Den agerar neutralt, utan förutfattade meningar eller tvång. Den engagerar sig inte i att upprätthålla godhet eller struktur, men ställer sig inte heller upp emot ondska eller kaos. Sant neutrala karaktärer ses ofta som apatiska eller obeslutsamma, med avsaknad av engagemang.

Exempel på en sant neutral karaktär kan vara:
Shrek (DreamWorks animerade från 2001)
Shrek, i första filmen, är ett klart exempel på en sant neutral karaktär. Han är inte ute efter något nobelt mål, bryr sig inte om rättvisa, godhet, ondska eller lagar, utan vill bara återfå sitt hem och lämnas i fred. Han bryr sig inte om vad som händer med de magiska varelserna, eller vad för planer Lord Farquaad har. Det är först senare i filmen som Shrek kan anses börja välja en sida, och då antingen som resultat av hans neutrala moral, eller för att andra karaktärer har drivit honom till att agera.


Kaotiskt neutral "Den fria" En kaotiskt neutral karaktär strävar efter frihet, men skapar inte avsiktligt oordning för att hjälpa eller stjälpa andra. Den begränsas inte av regler eller andras fanatiska driv. Den kan vilja begränsa eller utrota auktoritet och regler, och vill inte följa order. Den är oförutsägbar och kan vara opålitlig i sin vilja att vara och förbli fri.

Exempel på en kaotiskt neutral karaktär kan vara:
Captain Jack Sparrow (Pirates of the Carribean)
Jack Sparrow är en kvicktänkt pirat och lurendrejare som ofta bedrar andra för att nå sitt eget mål. En karaktär som tydligt strävar efter frihet och inte följer lagar. Trots att han är pirat, och trots ett självcentrerat fokus, så är han inte ond. Ett tydligt exempel på detta är när han vill få evigt liv, tills han får veta att det skulle kräva att någon annan offrades för att han skulle få det, varpå han inte längre fann det lockande. Han värdesätter frihet över allt annat, och försöker undvika att begränsa andras frihet om de inte direkt kommer i hans väg.

Toph Beifong (Avatar: The Last Airbender)
Toph är en våldsamt envis och självständig karaktär som gärna vill bevisa att hon kan ta hand om sig själv och äga samma frihet som en vuxen, trots sin unga ålder. Hon har en rättfram och äventyrlig attityd, och drar sig inte för att bråka med andra. Hon är brutalt ärlig, och delar sina åsikter högt oavsett vem det är hon pratar med. Trots en uppväxt i en fin och strikt familj och samhälle så valde Toph medvetet att ignorera den etikett och de regler hon fått. Till stor del på grund av hennes restriktiva uppväxt så anammade Toph en tro om att förändring och frihet var nyckeln till utveckling.


Strukturerat ond "Förtryckaren" Strukturerad ondska syftar på den planerade, organiserade sorten som följer tydliga principer. Det kan vara att karaktären kräver ordning till varje pris, eller finner det enklare att utnyttja ett välorganiserat system. Karaktären är metodisk och disciplinerad, och har ofta en moralisk kod den följer. Den värdesätter auktoritet och regler, men känner ingen barmhärtighet eller medlidande för andra. Den kombinerar ära med egenintresse, och är villig att göra andra illa för sina egna egoistiska mål, eller för en högre ondska eller mästare.

Exempel på en strukturerat ond karaktär kan vara:
Darth Vader (Star Wars)
Darth Vader, och Imperiet generellt i Star Wars, är en tydligt strukturerat ond makt. Han strävar efter att skapa ordning i galaxen, över allt annat. Denna ordning kommer i formen av att förgöra möjliga motstånd och påtvinga lagar och struktur. Han drar sig inte för att aktivt skada eller döda de som motsätter sig honom och hans mål.

Dolores Umbridge (Harry Potter)
Dolores är en tydligt ond karaktär som karaktäriserar de värsta aspekterna av politisk makt. Hon är hänsynslös och korrupt, och drar sig inte för att använda alla medel för att behålla sin personliga makt. Hon påtvingar elever och lärare på Hogwarts en myriad av regler och lagar, och "disciplinerar" de som motsätter sig henne med aktiv tortyr. Hon tror blint på auktoritet, att de med makt inte kan ha fel, vilket går hand i hand med hennes självcentriska natur. Yttrandefrihet, mångfald och meningsskiljaktigheter är i hennes värld något som inte kan tolereras.

Judge Claude Frollo (Ringaren i Notre Dame)
Claude Frollo är en manipulativ, grym och fördomsfull karaktär. Han är besatt med tanken på att "rena" världen från vad han ser som korruption, vilket innebär att han vill utplåna alla som ser ut, tänker eller beter sig annorlunda från honom själv. För honom är alla som inte följer den strikta världsbild han har en skamfläck som måste tas bort, och han drar sig inte från att döda andra, inte ens ett nyfött barn, för att göra detta. Han rättfärdigar alla sina onda handlingar som Guds vilja, och ser sig själv som högre ställd än alla andra. Hans enda "goda" handling där han skonar Quasimodos liv är enbart gjord i självisk rädsla för att rädda sin egen själ, och Frollo misshandlar och förlöjligar Quasimodo såväl verbalt som fysiskt under hela hans uppväxt.


Neutralt ond "Förövaren" Karaktären gör vad den kan komma undan med, för sin egen skull. Den begränsas inte av regler eller ära, men drivs inte av en vilja att aktivt skapa konflikt. Karaktären kan medvetet vilja utföra ondska som ett ideal, utan några tankar på andra. Den känner inget medlidande för andra, och skadar, ljuger och bedrar andra av ren förmån till sig själv.

Exempel på en neutralt ond karaktär kan vara:
Cruella de Vil (101 Dalmatiner)
"Javisst, Cruella är en riktig häxa, men ondskan som sin trognaste kamrat. Och om hon nån gång ler, i hennes blick du ser: Avundsjuka, elakhet och hat!" Cruella de Vil är en klassiskt ond karaktär som ser ner på och saknar respekt för andra. Hon har ett kort temperament, kräver uppmärksamhet och känner ingen sympati för någon annan. Hon är girig och självisk, med ögon enbart för en sak: Sitt mode. Hennes mål är att skapa en vacker pälsjacka som kan göra henne mer populär och dra in mer pengar. Hon är inte ute efter att skapa någon typ av ordning, men söker inte heller aktivt att skapa oordning, så länge som hon kan nå sitt mål.

Lord Voldemort (Harry Potter)
Lord Voldemort är en intelligent, arrogant och manipulativ karaktär vars enda mål var att bli allsmäktig och odödlig. Han är en sadist som skadar och mördar andra enbart för nöjes skull. Han känner inget medlidande, ingen ånger, och ser inget värde i någon annan än sig själv. Han ser sig själv som bättre än alla andra, och är enbart intresserad i hur användbara andra kan vara för att nå hans eget mål. Voldemort hamnar under den neutralt onda kategorin eftersom att han inte strikt följer några moraliska principer – han är inte ute efter att skapa regler eller ordning utan bara ute efter makt – samtidigt som han är en auktoritet och styr sina följare.


Kaotiskt ond "Förstöraren" En kaotiskt ond karaktär drivs av sin egen girighet, sitt hat eller sin lust för att förstöra, döda och skapa kaos. Karaktären är aggressiv, våldsam och oförutsägbar. Den lyder inte order, är oorganiserad och har på grund av det svårt att samarbeta med andra. Den gör som den själv vill, utan regler och utan hämningar.

Exempel på en kaotiskt ond karaktär kan vara:
Jokern (Batman)
Jokern är arketypen för en kaotiskt ond karaktär. Han är urskillningslöst destruktiv, och stor vikt läggs vid hans kaotiska sida. Han är en intelligent, manipulativ och hänsynslös mördare, med klart maniska och sadistiska drag. Han strävar efter kaos och anarki, och njuter av att se allt falla i bitar. Hans handlingar är ofta förvirrande och oförutsägbara; han är kanske inte lika trolig att hoppa av en bro som han är att korsa den, men han är minst lika trolig att istället spränga den i bitar.

Orochimaru (Naruto)
Orochimarus huvudsakliga mål är att bli "en perfekt varelse", och han bryter gladeligen mot sociala normer (som, exempelvis, att man inte dödar barn) i sin strävan efter att nå sitt mål. Han njuter även uppenbart av hur förskräckta andra blir när han blir tagen på bar gärning görande just detta. Tidigt i serien försöker han även förstöra samhället Konoha och starta ett krig eftersom att han tyckte fred var tråkigt.


Vilken moralisk inriktning din karaktär har är ofta till stor del baserad på dess motivation, och inte nödvändigtvis på vad andra tycker om den. Exempelvis så är det sällan som en karaktär ser sig själv som aktivt ond. Det går att utföra klassiskt onda handlingar och fortfarande motivera det med välmenande avsikter eller ett osjälviskt långsiktigt mål.
Mål och Drivkraft

Vad har min karaktär för mål? Vad driver min karaktär? Det här är två frågor som ofta hamnar lite i skymundan när det skapas en ny karaktär. Det är också de viktigaste frågorna för din karaktär.

Varför är ett mål så viktigt? Det är din karaktärs mål som ger den något att sträva efter; målet blir dess drivande kraft. Utan ett mål blir karaktären lätt obeslutsam eller stillastående; den har ingenting den vill göra. Med ett mål kan du motivera varför din karaktär gör det den gör. Det är därför mycket lättare att spela en karaktär med ett tydligt mål. Din karaktär har en anledning till att göra det den gör.

Vad är egentligen ett mål? Ett mål är i grunden ett problem som din karaktär vill lösa, eller ett hinder den behöver överkomma. Det kan vara nästan vad som helst.

Exempel på stora mål: • Jag vill bli flockledare.
• Jag vill hitta en livspartner.
• Jag vill få hämnd.

Exempel på små mål: • Jag vill hitta en fin sten.
• Jag vill besöka den här platsen.
• Jag vill tvätta bort leran ur pälsen.

Exempel på långsiktiga mål: • Jag vill växa upp och bli känd i Numoori.
• Jag vill lära mig att behärska min kraft.
• Jag vill övervinna en rädsla.

Exempel på kortsiktiga mål: • Jag vill fånga mat för dagen.
• Jag vill bestiga den här kullen.
• Jag vill springa ifrån den här mördarbjörnen.

Ett mål behöver inte vara stort eller långsiktigt för att vara viktigt för din karaktär. Det viktiga är att din karaktär har ett mål som den kan sträva efter. Att vilja få hämnd, slåss mot ondska, hitta en borttappad vän eller bara få mat för dagen och kunna ta hand om sin familj, är alla tydliga mål som kan driva din karaktär framåt.

Din karaktärs mål kan och kommer att förändras. Efterhand som din karaktär blir äldre, lär sig nya saker, eller finner sig i nya situationer så kan dess mål och drivkraft förändras. Den kan få nya mål, eller överge gamla mål. Din karaktär kan också ha mer än ett mål. Det är inte ovanligt att ha ett större mål att sträva efter, och flera mindre mål att nå längs vägen. Kanske måste de mindre målen uppnås för att det över huvud taget ska gå att nå det större målet. Det finns också flera olika anledningar till att vilja nå ett och samma mål, och olika sätt att nå målet.

Exempel 1: Bob vill bli känd i Numoori. För att bli känd bestämmer han sig för att bli flockledare. För att bli flockledare måste Bob gå med i en flock. I flocken måste han sen bevisa sig inför de andra flockmedlemmarna, och jobba sig uppåt inom flocken. När alla i flocken tycker om och litar på Bob så är det troligare att han får chansen att bli ledare.

Exempel 2: Fia vill slåss emot ondska. Hon kan inte slåss emot ondska ensam, och bestämmer sig för att hon behöver bli flockledare. För att uppnå detta börjar Fia samla andra vargar runt sig som delar hennes mål. Hon bygger starka relationer till dessa andra vargar, och bevisar att hon är pålitlig och kapabel att leda dem. Tillsammans skapar de en flock för att slåss emot ondska, som Fia leder.

Din karaktär kan misslyckas med att nå sitt mål. Den kan ha onåbara mål. Bara för att ett mål inte går att uppnå så betyder det inte att det är ett dåligt mål. En karaktär kan fortfarande drivas av ett mål, även om den aldrig kommer kunna uppnå det. Kanske vill karaktären utrota all ondska i landet. Även om det är omöjligt att utrota all ondska, så kan karaktären drivas till att försöka. Kanske vill karaktären lära sig flyga, trots att den inte har vingar, vilket får den att bli vän med en fakarg som den kan flyga tillsammans med. Att ge din karaktär ett omöjligt mål, eller att låta din karaktär misslyckas med att uppnå sitt mål, kan leda till nya mål och ge din karaktär nya drivkrafter.
Personlighet och Egenheter

Din karaktärs personlighet kommer i slutändan att vara ett resultat av det som nämnts ovan, tillsammans med de egenheter som gör just Din karaktär. Med egenheter, eller "quirks", syftar vi på de små detaljerna som skiljer din karaktär från andra. Detaljer som inte nödvändigtvis är stora eller viktiga var för sig, men som ändå påverkar hur din karaktär interagerar med omvärlden. Kryddan som ger mer smak till karaktären. Exempel på egenheter kan vara:
 • Dåligt lokalsinne.
 • Lättimponerad.
 • Dålig på att ljuga, blir stressad av sociala situationer.
 • Besserwisser som har svårt att erkänna att den har fel.
 • Rädslor och fobier som höjdskräck, rädsla för mörker, insekter, o.s.v
 • Fysiska hinder som sjukdomar, handikapp eller allergier.
 • Fysiska reaktioner som att vara kittlig, nysa av starkt solljus, ha tics, eller liknande.
 • Hobbies som att sjunga, dansa, samla på saker, eller liknande.
Så, vem är din karaktär?

Din karaktär är uppbyggd av sitt mål, dess moral, dess bakgrund och personlighet. Din karaktär behöver inte vara stor eller ha en viktig roll i en flock för att bli ihågkommen av andra. Det är vad din karaktär gör – vad den vill göra och vad som driver den – och hur den genom detta påverkar andra, som gör den intressant. En karaktär utan mål och drivkraft blir lätt stillastående. Den har inget den vill göra, och har därför ingen anledning att utvecklas. En karaktär som aldrig utvecklas blir snabbt enformig, både för dig att spela och för andra att spela mot. Det är inte nödvändigtvis destinationen som är viktig, utan din karaktärs resa för att nå sin destination, och hur den löser problemen längs vägen, som i slutändan gör din karaktär.
Vad är ett "bra" rollspel?

Vi ser alltid fram emot att läsa de rollspelen som berör och engagerar. Rollspelen där det händer saker som påverkar karaktärerna och för deras berättelser framåt. Det kan vara dramatiska händelser, fängslande dialoger, eller känslofyllda ögonblick. Rollspelen är i slutändan grunden för hela Numoori. Men vad är egentligen ett "bra" rollspel? Det finns inga egentliga regler för vad som gör ett rollspel bra, och vad vi tycker är bra kommer alltid att vara en personlig åsikt. Det finns dock vissa punkter som de flesta kan enas om som gör ett rollspel mer intressant. För er som vill ha lite hjälp på traven kommer här lite tips för vad som vanligen definieras som det som gör rollspel "bra".

Kom ihåg att det här inte är fasta regler, utan bara tips och förslag till dig som vill ha hjälp. Det viktiga är, oavsett hur du väljer att skriva dina rollspel, att vi alla kan ha kul tillsammans med vårt rollspelande.Att starta ett rollspel

Att starta ett rollspel är ofta det viktigaste, och likväl svåraste för många. Det är här du sätter tonen för rollspelet, etablerar scenen, miljö och scenario. Ju tydligare ditt startinlägg är desto lättare är det för din medspelare att svara på det. Det viktiga med att skriva rollspel är att ge din medspelare någonting att svara på.

Starten är grunden för vad som händer i rollspelet. Det kan inkludera en beskrivning av miljön, tid på dygnet, vädret, eller annat som är relevant för ert rollspel. Utöver miljön så bestämmer du också i startinlägget förutsättningarna för själva händelserna i rollspelet. Varför är din karaktär på platsen? Vad gör den för något?

Ge din medspelare någonting att svara på. Ett inlägg där din karaktär bara tänker för sig själv och inte gör något som påverkar din medspelares karaktär ger inte mycket att spela på. Låt din karaktär ställa en fråga, säga eller fysiskt göra något som den andra karaktären kan reagera på.

Hoppa över starten om den inte känns viktig. Ibland kan ett långt och etablerande startinlägg med en miljöbeskrivning vara överflödigt. Om du och din medspelare har diskuterat vad ni vill ska hända i rollspelet, eller hur förutsättningarna ska se ut, så är där inget som hindrar er från att hoppa rakt in i händelserna. Fokusera på det som ni tycker är intressant eller roligt i rollspelet, och hoppa över det som inte känns relevant.Att planera rollspel

Att planera ett rollspel eller en händelse innebär att du och dina medspelare diskuterar vad ni vill att rollspelet ska gå ut på för att få fram ett tydligt scenario. Det innebär inte att allt är planerat helt i detalj, utan att ni tillsammans effektiviserar ert rollspel så att det flödar så smidigt som möjligt. Du kan läsa mer om planeringsregler i Numooris Rollspelsregler, här [Länk].

Våga effektivisera era rollspel. Effektivisering av rollspel kan vara viktigt för att få handlingen att gå framåt och för att komma till sak. Om en lång och utförlig beskrivning inte tillför någonting så kan den lika gärna utelämnas eller kortas ner. Ett långt inlägg eller rollspel är inte bättre bara för att det är långt. Kvalitet över kvantitet.

Dina planer kommer att förändras. Att ha ett bestämt scenario innebär inte att ni vet vad resultatet kommer att bli. Rollspel handlar inte om att händelserna måste ske exakt så som de har planerats. En stor del av rollspelets charm, och vad som i slutändan resulterar i många roliga och intressanta berättelser, är det oplanerade som sker mellan våra karaktärer.
Dialog

Dialogen är till stor del det som driver rollspelet framåt. Det är oftast genom dialog som era karaktärer uttrycker sig och säger vad de vill. Det är skillnad i hur olika karaktärer pratar och uttrycker sig. Hur uttrycker sig Din karaktär? Varför uttrycker den sig som den gör? Beroende på vilka ord du väljer och hur du formulerar dialogen så kan du ge dina karaktärer väldigt olika röster. Med röst menas i detta fall inte hur din karaktär låter, utan vilka ord och uttryck den använder. Din karaktärs val av ord reflekterar vem den är. Olika sätt att prata kan exempelvis vara:
 • Att vara fåordig.
 • Att vara väldigt rättfram; alltid gå rakt på sak.
 • Att bara använda stora ord och långa uttryck.
 • Att välja kaxiga eller utmanande ord.
 • Att alltid upprepa eller beskriva saker i gåtor.
Sträva efter att göra dialogen levande; d.v.s. mer verklig eller trovärdig. Ta inspiration från hur du själv och andra pratar. Vilka ord använder du ofta? Påverkar din dialekt ditt val av ord? Hur formell eller informell är du? Pratar du på olika vis med olika personer? Du kan visa väldigt mycket av din karaktärs personlighet genom dess dialog.

Dialog kan vara svårt, men alla har svårt för dialog, så var inte rädd för att försöka.
Tips; många väljer göra dialogen tydligare genom att göra den fetstilt, så att den lätt går att hitta i resten av inlägget.Vad är "intrig"?

Intrig, eller "Plot", är kedjan av händelser och konsekvenser i en eller flera karaktärers berättelse. På grund av handling 1, så händer konsekvens och handling 2, vilket leder till konsekvens och handling 3, osv.

(1) En främmande varg jagar på din flocks revir. (2) Eftersom att den inte tillhör din flock, så försöker din karaktär att jaga bort inkräktaren. Inkräktaren vägrar gå sin väg. (3) På grund av det börjar ett bråk. Din karaktär dödar inkräktaren. (4) Det visar sig att inkräktaren tillhörde en annan flock. På grund av att du har dödat deras flockmedlem så hotar de nu att anfalla din flock. (5) För att slippa en stor strid så erbjuder din flock att offra dig till fiendeflocken som ett tecken på fred.

I en intrig så sätts flera karaktärers mål och handlingar i ett större sammanhang. Flera karaktärers handlingar, och konsekvenserna av deras handlingar, flätas samman och skapar en gemensam berättelse. Det är intrigen, kedjan av handlingar och konsekvenser, som för hela Numooris gemensamma berättelse framåt.

Intriger uppstår ofta i formen av problem, som resultat av något din eller andras karaktärer har gjort. Det finns många olika typer av intriger, och en intrig måste inte vara stor för att bli spännande. Små handlingar kan i längden också resultera i stora, dramatiska intriger. Det viktiga för att skapa intrig är att ta tillvara på och utnyttja konsekvenserna av det din eller andra spelares karaktärer gör i rollspelen. Exempel på små handlingar som antingen inte utnyttjas och därför blir oviktiga, eller utnyttjas och på så vis skapar en större intrig skulle kunna vara:

Exempel 1: Din karaktär och dess kompis har fångat möss tillsammans. Din karaktär åt upp den sista musen.

1. Kompisen accepterar att din karaktär åt den sista musen. Ingenting händer och de fortsätter sin vandring som vanligt.

2. Kompisen blir arg på din karaktär för att den inte delade den sista musen. På grund av detta börjar era karaktärer att bråka. Det här bråket kan senare leda till flera andra scenarion eller framtida konsekvenser.

Exempel 2: Din karaktär råkar berätta en flockhemlighet för en främling.

1. Främlingen bryr sig inte om hemligheten och gör ingenting med den. Ingenting händer och allt fortsätter som vanligt.

2. Främlingen bestämmer sig för att gå till en fiendeflock och avslöja din flocks hemlighet. På grund av detta så får fiendeflocken reda på något som den inte skulle ha fått veta. Fiendeflocken utnyttjar den här informationen för att skada din flock.
Så, vad är ett "bra" rollspel?

I grunden är det viktigaste för att ett rollspel ska bli bra att du och dina medspelare har kul när ni rollspelar. Vad som gör ett rollspel bra är, och kommer alltid att vara, individuellt. Du kan alltid fråga dig själv vad du tycker är ett intressant rollspel.

Där finns ett antal punkter som de flesta kan enas om hjälper för att göra ett rollspel bra. Ett rollspel som har ett tydligt scenario, en levande dialog, och en drivande intrig blir intressantare både att skriva och följa. Ett rollspel kan vara intressant även om det har korta inlägg; det är inte inläggens längd utan deras innehåll som är det viktiga. Våga låta era karaktärer göra misstag, och våga spela på konsekvenserna som följer för att skapa både kortsiktiga och långsiktiga intriger. Ta de chanser som ges i rollspelen, utnyttja de problem som uppstår och låt era karaktärers handlingar få konsekvenser för att driva er historia framåt.

Vi önskar er mycket roligt rollspelande!▲ Tillbaks till toppen av sidan