HemHemReglerOm NumooriVanliga frågorWikiKartaFlockarLogga inBli medlem
Pågående Event
Senaste ämnen
» Från prinsessa till fånge i ett steg [Larzarus]
Regler EmptyIgår på 11:09 av Larzarus

» En borttappad svans [ö]
Regler Emptylör 24 okt 2020, 21:27 av Timoteij

» På kollisionskurs
Regler Emptylör 24 okt 2020, 20:47 av Timoteij

» Ett främmande oväsen [Timoteij]
Regler Emptyfre 23 okt 2020, 21:46 av Timoteij

» En sista natt tillsammans [Rien]
Regler Emptyfre 23 okt 2020, 21:42 av Rien

» När ljudet tystnar
Regler Emptyfre 23 okt 2020, 20:57 av Timoteij

» Främlingen bredvid [Radagast]
Regler Emptyfre 23 okt 2020, 20:50 av Zaria

» En av oss [Trian]
Regler Emptyfre 23 okt 2020, 20:16 av Vasilisa

» Gallret [Black]
Regler Emptytor 22 okt 2020, 22:14 av Black

Vem är online
Totalt 2 användare online :: 0 registrerade, 0 dolda och 2 gäster. :: 1 Bot

Inga

Flest användare online samtidigt: 152, den mån 04 nov 2019, 23:54
Chatt
Malwarebytes som reagerar på sidan
Regler Emptysön 23 aug 2020, 11:22 av Yargol
Uppdatering, 25 Aug:
Problemet är nu löst! Om ni fortsatt märker störningar eller får vidare problem med sidan så kontakta oss i Crew så att vi kan se över det c:
Hej allesammans!

Om du likt mig använder dig av Malwarebytes, så kan du under de senaste dagarna ha upptäckt att programmet har börjat flagga och varna för bildfiler (2img) på sidan.

Dessa bildfiler är inte farliga, och du behöver inte oroa dig över …

[ Fullständig läsning ]
Kommentarer: 0
Viktig information
Regler Emptytor 28 maj 2020, 17:07 av Mivria
Hej allesammans.

Ett lite tråkigt meddelande från oss i Crew idag, men det är viktigt att alla läser allt som står.

Medlemmen Rose (Roselife, Rosliv, Harblin) har blivit bannad från Numoori. Detta på grund av ett svårare regelbrott, ej direkt kopplat till rollspel. Vi har redan varit i kontakt med Rose som är fullt införstådd med vad detta innebär och har full förståelse för vårt beslut, och respekterar detta.

Roses …

[ Fullständig läsning ]
Kommentarer: 0
Affiliates
Background Color
Numoori är en väldigt öppen och fri sida för såväl nybörjare som veteraner inom forumrollspel. Vi har inga större krav på aktivitet, och ser hellre att alla känner sig välkomna och kan ha roligt utan att behöva oroa sig för rollspelslängd. Vi har dock ett par regler som det är viktigt att du bekantar dig med. De är till för att skapa en så trevlig stämning som möjligt för alla spelare på sidan.

Regler gällande krafter hittar du på sidan om Krafter under "Om Numoori". Besök även sidans "FAQ" (vanliga frågor) för mer information om bland annat skapandet eller dödandet av karaktärer.Snabblänkar:

Rollspelsregler
• 1 Schysst spel: Power Play, Godmodding och Metaspel
• 2 Tillstånd och Planeringsregler
• 3 Karaktärsgräns
• 4 Rollspelsgräns och Tidslinje
• 5 Privata och Öppna rollspel
• 6 Off topic, Påminnelser och Petningar i rollspel
• 7 Inaktiva flockledare
• 8 NPC karaktärer i flockar

Allmänna regler
• 1 Oro, Otrygghet eller Bråk mellan medlemmar
• 2 Grovt språk, Känsliga ämnen och Sexuellt innehåll
• 3 Copyright: Bilder, foton eller annat material
• 4 Identitet och att rollspela mot sig själv
• 5 Borttagning av konton

Brott mot reglerna
• 1 Oro, Otrygghet eller Bråk mellan medlemmar

Rollspelsregler

• 1 Schysst spel: Power Play, Godmodding och Metaspel
Power Play - Power Play, som förkortas PP, innebär att du styr en annan spelares karaktär utan att den andra spelaren har gått med på det. Att styra en annan spelares karaktär kan exempelvis vara att säga att den andras karaktär skrattar, trots att dess spelare inte har sagt att den gör det eller gått med på det. Det kan också vara att du skriver att din karaktär skadar den andra karaktären, utan att din medspelare har gått med på detta. Det finns undantag för den här regeln, och det är att en flockledare har tillstånd att PPa flockmedlemmar så att de sägs närvara vid viktiga möten eller i liknande rollspel, om medlemmen befinner sig med flocken. Flockledaren får inte PPa flockmedlemmar hur de vill, men det är okej att säga att de närvarar för att flocken inte ska bli lidande om en medlem blir inaktiv. Undvik att PPa din medspelares karaktär genom att helt enkelt prata med din medspelare om ert pågående rollspel, och fråga om det är okej att du PPar innan du gör det.

Godmodding - Godmodding, God Modding eller GM, innebär att din karaktär är starkare eller bättre på något än vad den får lov att vara. Det vill säga; det är att din karaktär plötsligt vet, ser eller förstår allt hela tiden. Det kan vara att din karaktär är odödlig, starkast eller bäst på allt, på så vis att den aldrig misslyckas med något. En karaktär kan inte plötsligt utan anledning kunna saker som den aldrig tidigare har kunnat eller lärt sig. Din karaktär kan självklart tro sig vara bäst på att slåss, men det är inte okej att spela din karaktär som att den alltid är bäst och ofelbar. Exempelvis kan godmodding vara att din karaktär aldrig kan förlora i en strid, att den alltid måste ha rätt eller göra rätt, även när "rätt" beslut orsakar problem för andra spelare som måste anpassa sig efter att din karaktär inte kan göra fel. Ingen karaktär kan allt, eller kan vinna exakt allt. Håll dina karaktärer på en rimlig nivå, och visa hänsyn för dina medspelare.

Metaspel - Metaspel, eller metagaming (även kallat mentalplay), innebär att du använder OOC kunskap för att styra hur din karaktär agerar, vad den tänker eller vad den säger. Det betyder att din karaktär vet, gör eller säger saker som du vet OOC, trots att den inte borde kunna veta det IC. Din karaktär kan exempelvis inte veta att din medspelares karaktär tänker något elakt, om den bara visar vänlighet utåt, även om du som spelare kan läsa det i din medspelares inlägg. Att din karaktär då plötsligt blir misstänksam, trots att den IC inte kan veta vad den andra karaktären tänkt, ses som metaspel. Det är i längden inte roligt för dina medspelare om din karaktär alltid säger exakt samma sak som deras karaktär just tänkte, eller utan anledning anpassar sig efter sådant du som spelare vet OOC. Bara för att det står information om din medspelares karaktär på dess profil så betyder det inte att din karaktär kan känna till det, då din karaktär inte kan ha läst vad som står där. Skilj på vad du som spelare vet och vad din karaktär vet.


• 2 Tillstånd och Planeringsregler
För att exempelvis få spela en ras som kräver tillstånd, en egen påhittad ras eller ett utseende som till stor del skiljer sig från de raser vi har på Numoori, en kraft som inte står uppskriven på kraftsidan, eller överskrida en karaktärs- eller kraftgräns så krävs det att du får tillstånd från Crew. Du får inte lov att börja spela en karaktär med ett attribut som kräver tillstånd, utan att först ha fått tillståndet godkänt av Crew. Du skickar en fråga om tillstånd i "Kontakta Crew" – "Tillstånd" forumet. Fråga hellre en gång för mycket än inte alls! Ibland kan tillståndsfrågor ta längre tid att besvara för Crew, om frågan exempelvis kräver diskussion, eller om vi har mycket att göra utanför Numoori. Vi försöker svara så snart vi kan!

Tillstånd kan också innebära att du frågar om tillåtelse att göra någonting i ett rollspel. Du frågar dina medspelare om tillstånd som gäller PP eller planerade händelser i rollspel. Det är inte tillåtet att planera hela rollspel i detalj i förväg utan att alla deltagare i rollspelet har gått med på det. Om inte alla spelare har gått med på planerna så är det viktigt att planerna är anpassningsbara så att alla spelare kan och får lov att påverka rollspelets händelser.


• 3 Karaktärsgräns
Det finns en karaktärsgräns på 12 karaktärer per person här på Numoori. Anledningen till att vi har en gräns är att det annars lätt skapas väldigt många karaktärer som sen aldrig spelas. Du får alltså högst ha 12 spelade karaktärer samtidigt. Om en av dina karaktärer exempelvis dör så finns det möjlighet att ta bort den karaktären från din karaktärslista, och då göra plats för en ny karaktär. Notera att pausade karaktärer fortfarande räknas till din karaktärslista, så även om du har pausat en karaktär så får du inte lov att skapa en ny i dess ställe. Läs mer om karaktärslistor, pausade karaktärer och oanvända konton under "FAQ".


• 4 Rollspelsgräns och Tidslinje
Det finns en mjuk rollspelsgräns, eller rekommendation, på att inte ha fler än 5 aktiva rollspel per karaktär här på Numoori. Det är okej att ha fler än 5 rollspel igång, förutsatt att rollspelen inte skapar problem i karaktärens tidslinje. Om din karaktär har för många rollspel så blir det lätt att den befinner sig på många ställen samtidigt. Tänk också på att inte nämna en händelse från ett oavslutat rollspel i ett annat rollspel, om inte du och dina medspelare redan har planerat hur det oavslutade rollspelet kommer sluta. Om din karaktär exempelvis säger att den "slogs mot Kyoko förra veckan", och sedan i rollspelet mot Kyoko förlorar ett ben, eller till och med blir dödad, så skapar det problem i tidslinjen.

Skriv gärna upp karaktärernas tidslinjer - vilka rollspel de är med i - på deras profil eller presentation. Då blir det lättare både för dig själv och för andra spelare att se var din karaktär befinner sig och vad den har gjort, vilket minskar krångel med tidslinjen.


• 5 Privata och Öppna rollspel
Står det att ett rollspel är privat, vilket oftast markeras med en karaktärs namn inom klamrar, eller ett [P] i titeln, får du inte lov att gå med i rollspelet utan att fråga först. Då är det redan paxat till någon annan. Öppna rollspel, som ofta markeras med [Öppet] är öppna för vem som helst att gå med i om inget annat anges i rollspelets första inlägg.


• 6 Off topic, Påminnelser och Petningar i rollspel
Försök att undvika "offande" så mycket som möjligt i rollspelen, för att göra rollspelen så lätta att läsa och följa som möjligt. Det är tillåtet att skriva off-topic under själva rollspelet, men undvik långa off-diskussioner eller inlägg som enbart innehåller off-topic meddelanden i IC forumet. Om du skriver off i ett rollspel så gör det i samma inlägg som ditt IC inlägg, alltså inte i ett separat off-inlägg. Regeln om "offande" gäller även i Kontakta Crew forumet: Håll diskussions- och tillståndstrådar fria från off-topic samtal så att trådarna förblir lätta att läsa och följa. Om du och dina medspelare vill diskutera era rollspel eller annat off så får ni gärna göra det i "OOC" - "Off-topic" forumet, i PM, chatten, eller på vår gemensamma Discord server. Läs mer om Discord servern under "FAQ".

Undvik också att "peta" eller skicka påminnelser till din medspelare i rollspelen. Kontakta istället din medspelare via chatten, PM, eller på annan väg om du vill påminna om ett rollspel. Tänk dock på att alla spelare har ett liv utanför Numoori, och det är inte alltid alla har tid att vara aktiva varje vecka eller månad. Petningar eller tjat brukar endast resultera i irriterade spelare som blir än mindre villiga att svara. Tänk också på att forumrollspel tar längre tid än många andra former av rollspel. Ett rollspel som besvaras varannan vecka eller en gång i månaden ses ofta fortfarande som aktivt. Det är viktigt att ha tålamod, och om du gärna vill ha snabba svar så diskutera gärna rollspelet med din medspelare i förväg, eller under tiden som rollspelet pågår, istället för att bara vänta. Diskussion bidrar ofta till mer inspiration och aktivitet.


• 7 Inaktiva flockledare
Om en spelare som spelar en flockledare blir onåbar; d.v.s. inte går att få tag på i mer än fyra månader, så får flockens beta lov att ta över ledarplatsen. Notera att en inaktiv ledare som fortfarande är nåbar, exempelvis via PM eller chatt, inte ersätts utan att ledaren själv har gått med på det. Denna regel gäller inte om den onåbara ledaren har lämnat en förklaring till inaktivitet och tydliga riktlinjer för flocken att följa under denna tid. Om en flockledares inaktivitet är långvarig och på sikt påverkar en flock negativt så kan flockens medlemmar kontakta Crew för att diskutera och få hjälp med en lösning.


• 8 NPC karaktärer i flockar
För var femte (5) medlem i en flock får flocken tillräkna sig upp till tre (3) NPC vargar (non-player character, alltså icke-spelade karaktärer). Dessa karaktärer fungerar som utfyllnad, och kan exempelvis offras i strid och krig för att göra rollspelen mer dramatiska. Ta er gärna tid att tillsammans i flocken hitta på information om era NPC karaktärer, så att ni kan använda dem och lära känna dem i rollspel. En dödad NPC är död, och kommer inte tillbaka. Notera att det är Vuxna medlemmar som räknas för att tillräkna sig NPC karaktärer, då valpar har en tendens att flytta ifrån sina födelseflockar när de blivit vuxna. Notera också att antalet NPCs kan komma att ändras i den här regeln om vi i Crew ser att NPC antalet i flockar missköts på något vis. Läs mer om NPC karaktärer och hur de fungerar under "FAQ".


Allmänna regler

• 1 Oro, Otrygghet eller Bråk mellan medlemmar
Skulle du av någon anledning känna dig orolig eller otrygg på Numoori, eller i någon av Numooris gruppchatter, så kontakta oss i Crew så att vi kan hjälpa dig. Vi vill att Numoori är och förblir en trygg och säker plats för alla våra medlemmar, oavsett ålder eller bakgrund. Vi vill därför höra från dig som medlem om där är någonting vi kan hjälpa dig med för att göra Numoori till en tryggare plats. Känner du dig utsatt i någon situation, oavsett om det är på sidan eller i någon av våra gruppchatter, så tveka inte med att vända dig till oss. Vi i Crew finns här för att hjälpa dig.

Det är inte okej att orsaka otrygghet eller på annat vis riskera någon av våra medlemmars hälsa eller säkerhet. Upplever du att du är otrygg i en situation rörande Numoori, att du känner dig hotad, påhoppad eller mobbad, så ta genast kontakt med Crew så att vi kan hjälpa dig att lösa problemet.

Skulle det uppstå öppna bråk mellan medlemmar så ska detta i första hand lösas mellan medlemmarna själva, och endast mellan de involverade medlemmarna. Om ett bråk inte kan lösas mellan de involverade medlemmarna så ska Crew kontaktas så att vi kan hjälpa till att lösa bråket. Medlemmar utanför bråket får inte öppet påpeka eller kommentera det, då det snabbt kan leda till påhopp mot enskilda individer. Ser du att ett bråk är på väg att bryta ut så kontakta Crew.


• 2 Grovt språk, Känsliga ämnen och Sexuellt innehåll
Svordomar kan och får förekomma i rollspelen, med måtta. Undvik onödigt grova uttryck, rasistiska åsikter och kränkningar. Försök att ersätta vardagliga svordomar med egenpåhittade som passar bättre i Numooris värld. Ord som i vår värld används som svordomar kanske inte används i Numoori då världen bland annat inte har samma religioner som oss, från vilka många av våra svordomar kommer. Uttryck som "Skabb" eller "Skit" är effektiva svordomar som kan relateras till i världen och som få tar illa upp över utanför rollspelen.

Undvik Känsliga ämnen och utförligt Sexuellt innehåll i rollspelen. Detta inkluderar utförliga beskrivningar av grovt våld, kön eller samlag. Du får inte rollspela samlag i forumen, utan sådana situationer ska sammanfattas kort och tidshoppas (du kan nämna att situationen börjar och att den är över, men inte beskriva själva akten). Det är inte längre tillåtet att rollspela våldtäkter i Numoori, efter en markant ökning av just detta i rollspelen. Detta eftersom att våldtäkt är en väldigt specifik form av våld grundad i en oftast starkt sexistisk trope, där män dominerar kvinnor på ett vis som vi inte tycker hör hemma i Numoori.

Numoori är en sida som är öppen för alla åldrar, och för personer från alla delar av livet, med olika erfarenheter. Vi vill därför att denna typ av grova och känsliga ämnen hålls utanför forumen. Skulle grova opassande ämnen förekomma i rollspelen så kommer Crew be er att ändra era inlägg, och i värsta fall censurera era inlägg åt er genom att ta bort det opassande helt om ni inte gör det själva.


• 3 Copyright: Bilder, foton eller annat material
Det finns en lag som heter Upphovsrättslagen, eller Copyright. Beroende på vilken Copyright Licens som ett material har så betyder det att du får eller inte får lov att använda materialet på vissa sätt utan tillstånd från materialets ägare/skapare. Med "material" så syftas vi på exempelvis bilder, foton, sprites, ljudfiler eller videos. Att en bild går att hitta via Google eller Pinterest betyder inte att bilden är helt fri att använda utan tillstånd. Med "använda" syftas det på att t.ex kalkera eller manipulera ett fotografi, fylla i någon annans lineart, ladda upp andras bilder, eller liknande. En snabb förklaring av licenserna är:

Attribution: Du måste ge credit för materialet där du använder det.
Share Alike: Om du använder materialet för att skapa en egen bild så måste du låta andra använda din bild under samma licens.
NonCommercial: Du får inte lov att tjäna pengar på något du gjort som använder materialet.
NoDerivs/NoDerivates: Du får använda materialet så som det är, men inte ändra det.
Public Domain: Materialet är helt fritt att använda, även kommersiellt och utan att ge credit.

Var noggrann med att ta reda på vilken licens materialet du använder har, så att du vet om du får lov att använda det eller inte. Ge credit för det material du använder (skriv upp namnet på och länka till ägaren av materialet där det används), om det inte är public domain. Att använda ett material som du inte får lov att använda kan räknas som stöld, och Numoori tar inte ansvar för stöld eller brott av våra medlemmar. Vi i Crew är tacksamma för att ni inte använder någon annans material utan tillstånd, då det kan orsaka problem för hela sidan. Du kan läsa mer om Copyright licenser i den här tråden [Länk]


• 4 Identitet och att rollspela mot sig själv
För varje karaktär du skapar så ska du markera att det är just Du som spelar Dina karaktärer. Du gör detta genom att fylla i fältet "Spelare" på dina karaktärers profil så att det lätt går att se vilka som är dina karaktärer. Du kan använda ditt riktiga såväl som ett påhittat spelarnamn. Enligt svensk lag får du INTE lov att utge dig för att vara en annan person än dig själv. Du får alltså inte skapa två karaktärer under olika namn och påstå att du är två olika spelare.

Om du vill att dina egna karaktärer träffar varandra så är det helt okej. Men när du skriver ett rollspel som utspelar sig mellan bara dina egna karaktärer så skriver du endast ett (1) inlägg där all handling ingår. Skriv alltså inte ett rollspel mellan endast dina egna karaktärer där du skickar vartannat inlägg från den ena eller andra karaktären som mot en annan spelare, utan skriv allt i ett och samma inlägg.


• 5 Borttagning av konton
Skapade konton kommer inte att raderas. Gamla karaktärer, även om de är döda eller har lämnat landet, kommer ligga kvar och på så vis bevara historia. Döda karaktärer får inte heller byta namn så att man kan skapa en ny karaktär på samma konto, utan skapa istället ett nytt konto med den nya karaktären. Läs mer om oanvända konton under "FAQ".


Brott mot reglerna

Svensk lag gäller
På Numoori gäller fortfarande svensk lag. Det är alltså inte okej att bryta mot den vanliga lagen bara för att vi är på internet. Vanliga lagar om identitet, stöld, mobbning, trakasserier eller liknande gäller även på Numoori.


Varningar
Om du bryter mot någon av Numooris regler så kommer du att få en varning från Crew. Varningar noteras av Crew, och vid upprepade varningar kan andra åtgärder komma att ske. Att av misstag råka bryta mot en regel vid något tillfälle ses inte som allvarligt, och vi i Crew har förståelse för att misstag kan ske.
Avstängning eller Banning