HemHemReglerOm NumooriVanliga frågorWikiKartaFlockarLogga inBli medlem
Pågående Event
Senaste ämnen
» [SLan] Kvällens färger [Ronia]
Regler EmptyIdag på 00:12 av Even

» SLan] Dessa nya tider [Even]
Regler EmptyIgår på 17:33 av Blair

» Under pausen (öppet)
Regler EmptyIgår på 16:11 av Saghani

» Vilda gissningar [Skuggfall lan, Aurora]
Regler EmptyIgår på 11:18 av Aurora

» [SLan] En gammal sång [Nephania]
Regler Emptylör 14 sep 2019, 23:01 av Even

» Torn av småsten [Nace]
Regler Emptyfre 13 sep 2019, 23:54 av Ronia

» Chatt AU I guess
Regler Emptyfre 13 sep 2019, 22:25 av Even

» NUMOORI PÅ LISEBERG/GRÖNAN
Regler Emptytis 10 sep 2019, 20:36 av Iwaku

» Lan vecka 44?
Regler Emptysön 08 sep 2019, 20:49 av Ivo

Vem är online
Totalt 1 användare online :: 0 registrerade, 0 dolda och 1 gäst. :: 1 Bot

Inga

Flest användare online samtidigt: 82, den lör 03 aug 2019, 03:18
Chatt
Ny uppdatering av Storlekar!
Regler Emptylör 31 aug 2019, 22:56 av Yargol
Storlekar har varit en återkommande fråga här på Numoori. De har även genom åren varit ett frustrationsmoment för såväl oss i Crew som för många spelare på sidan. För 6 år sedan så gjorde vi en förändring av storlekarna där vi försökte att jämna ut skillnaderna inom de olika storleks-kategorierna. Trots uppdateringen 2013 så har många spelare fortsatt känt att storlekarna är väldigt skeva, och att spannet …

[ Fullständig läsning ]
Kommentarer: 0
Uppdateringar: Nattvarg, Formskiftning, Yttre Mörker
Regler Emptysön 04 aug 2019, 20:45 av Sleazoid
Då detta blev en ganska övergripande uppdatering som påverkar många olika vargar så valde vi att gå ut med det som en nyhet också.

Vi har länge ansett att kraften formskiftning behövde få sig en rejäl uppdatering då den var alldeles för bred och gränslös till skillnad från andra krafter. Och samtidigt insåg vi att kraften Skuggor egentligen innehöll två krafter medans Yttre Mörker inte alls var definierat. Hela …

[ Fullständig läsning ]
Kommentarer: 0
Affiliates
Background Color
Numoori är en väldigt öppen och fri sida för såväl nybörjare som veteraner inom forumrollspel. Vi har inga större krav på aktivitet, och ser hellre att alla känner sig välkomna och kan ha roligt utan att behöva oroa sig för rollspelslängd. Vi har dock ett par regler som det är viktigt att du bekantar dig med. De är till för att skapa en så trevlig stämning som möjligt för alla spelare på sidan.

Regler gällande krafter hittar du på sidan om Krafter under ”Om Numoori”. Besök även sidans ”FAQ” (vanliga frågor) för mer information om bland annat skapandet av karaktärer.Snabblänkar:

Rollspelsregler
• 1 Schysst spel: Power Play, Godmodding och Metaspel
• 2 Tillstånd och Planeringsregler
• 3 Karaktärsgräns
• 4 Rollspelsgräns och Tidslinje
• 5 Privata och Öppna rollspel
• 6 Off topic, Påminnelser och Petningar i rollspel
• 7 Inaktiva flockledare
• 8 NPC karaktärer i flockar

Allmänna regler
• 1 Grovt språk, Känsliga ämnen och Sexuellt innehåll
• 2 Copyright: Bilder, foton eller annat material
• 3 Identitet och att rollspela mot sig själv
• 4 Bråk mellan medlemmar
• 5 Borttagning av konton
Rollspelsregler

• 1 Schysst spel: Power Play, Godmodding och Metaspel
Power Play - Power Play, som förkortas PP, innebär att du styr en annan spelares karaktär utan att den andra spelaren har gått med på det. Att styra en annan spelares karaktär kan exempelvis vara att säga att den andras karaktär skrattar, trots att dess spelare inte har sagt att den gör det eller gått med på det. Det kan också vara att du skriver att din karaktär skadar den andra karaktären, utan att din motspelare har gått med på detta. Det finns undantag för den här regeln, och det är att en flockledare har tillstånd att PPa flockmedlemmar så att de sägs närvara vid viktiga möten eller i liknande rollspel, om medlemmen befinner sig med flocken. Flockledaren får inte PPa flockmedlemmar hur de vill, men det är okej att säga att de närvarar för att flocken inte ska bli lidande om en medlem blir inaktiv. Undvik att PPa din motspelares karaktär genom att helt enkelt prata med din motspelare om ert pågående rollspel, och fråga om det är okej att du PPar innan du gör det.

Godmodding - Godmodding, God Modding eller GM, innebär att din karaktär är starkare eller bättre på något än vad den får lov att vara. Det vill säga; det är att din karaktär plötsligt vet, ser eller förstår allt hela tiden. Det kan vara att din karaktär är odödlig, starkast eller bäst på allt, på så vis att den aldrig misslyckas med något. En karaktär kan inte plötsligt utan anledning kunna saker som den aldrig tidigare har kunnat eller lärt sig. Din karaktär kan tro sig vara bäst på att slåss, men din karaktär kan inte faktiskt vara bra på något utan att ha tränat på det. Ingen karaktär, särskilt inte i ung ålder, kan allt eller kan undvika allt. Att en karaktär har lärt sig något innebär inte att den är expert på detta, utan alla måste öva och träna för att lära sig och behålla eller förbättra de kunskaper de lär sig. Håll dina karaktärer på en rimlig nivå!

Metaspel - Metaspel, eller metagaming (även kallat mentalplay), innebär att du använder OOC kunskap för att styra hur din karaktär agerar, vad den tänker eller vad den säger. Det betyder att din karaktär vet, gör eller säger saker den inte borde känna till, eller i vanliga fall inte skulle säga eller göra, baserat på något du som spelare vet OOC. Din karaktär kan inte veta vad motspelarens karaktär tänker eller planerar, även om du som spelare kan läsa det i rollspelet. Din karaktär kan inte plötsligt känna till en annan karaktärs personliga information eller hemligheter ifall denna inte har berättat om dem. Din karaktär kan inte veta att den andra karaktären tänker något elakt, om den inte utåt visar annat än vänlighet, eller tvärt om. Det är i längden inte roligt för din motspelare om din karaktär alltid säger exakt samma sak som deras karaktär just tänkte, eller utan anledning anpassar sig efter sådant du som spelare vet OOC. Bara för att det står information om din motspelares karaktär på dess presentation så betyder det inte att din karaktär kan känna till det, då din karaktär inte kan ha läst vad som står där. Skilj på vad du som spelare vet och vad din karaktär vet. Din karaktär kan inte veta allt som du vet.


• 2 Tillstånd och Planeringsregler
För att exempelvis få spela en ras som kräver tillstånd, en egen påhittad ras, en kraft som inte står uppskriven på kraftsidan, eller överskrida en karaktärs- eller kraftgräns så krävs det att du får tillstånd från Crew. Du får inte lov att börja spela en karaktär med ett attribut som kräver tillstånd, utan att först ha fått tillståndet godkänt av Crew. Du skickar en fråga om tillstånd i ”Kontakta Crew” – ”Tillstånd” forumet. Fråga hellre en gång för mycket än inte alls! Ibland kan tillståndsfrågor ta längre tid att besvara för Crew, om frågan exempelvis kräver diskussion, eller om vi har mycket att göra utanför Numoori. Vi försöker svara så snart vi kan!

Tillstånd kan också innebära att du frågar om tillåtelse att göra någonting i ett rollspel. Du frågar dina medspelare om tillstånd som gäller PP eller planerade händelser i rollspel. Det är inte tillåtet att planera hela rollspel i detalj i förväg utan att alla deltagare i rollspelet har gått med på det. Om inte alla spelare har gått med på planerna så är det viktigt att planerna är anpassningsbara så att alla spelare kan och får lov att påverka rollspelets händelser.


• 3 Karaktärsgräns
Det finns en karaktärsgräns på 12 karaktärer per person här på Numoori. Anledningen till att vi har en gräns är att det annars lätt skapas väldigt många karaktärer som sen aldrig spelas. Du får alltså högst ha 12 spelade karaktärer samtidigt. Om en av dina karaktärer exempelvis dör så finns det möjlighet att ta bort den karaktären från din karaktärslista, och då göra plats för en ny karaktär. Notera att pausade karaktärer fortfarande räknas till din karaktärslista, så även om du har pausat en karaktär så får du inte lov att skapa en ny i dess ställe. Läs mer om karaktärslistor, pausade karaktärer och oanvända konton under ”FAQ”.


• 4 Rollspelsgräns och Tidslinje
Det finns en mjuk rollspelsgräns, eller rekommendation, på att inte ha fler än 5 aktiva rollspel per karaktär här på Numoori. Det är okej att ha fler än 5 rollspel igång, förutsatt att rollspelen inte skapar problem i karaktärens tidslinje. Om din karaktär har för många rollspel så blir det lätt att den befinner sig på många ställen samtidigt. Tänk också på att inte nämna en händelse från ett oavslutat rollspel i ett annat rollspel, om inte du och dina medspelare redan har planerat hur det oavslutade rollspelet kommer sluta. Om din karaktär exempelvis säger att den ”slogs mot Kyoko förra veckan”, och sedan i rollspelet mot Kyoko förlorar ett ben, eller till och med blir dödad, så skapar det problem i tidslinjen.

Skriv gärna upp karaktärernas tidslinjer - vilka rollspel de är med i - på deras profil eller presentation. Då blir det lättare både för dig själv och för andra spelare att se var din karaktär befinner sig och vad den har gjort, vilket minskar krångel med tidslinjen.


• 5 Privata och Öppna rollspel
Står det att ett rollspel är privat, vilket oftast markeras med en karaktärs namn inom klamrar, eller ett [P] i titeln, får du inte lov att gå med i rollspelet utan att fråga först. Då är det redan paxat till någon annan. Öppna rollspel, som ofta markeras med [Öppet] är öppna för vem som helst att gå med i om inte annat anges i rollspelets första inlägg.


• 6 Off topic, Påminnelser och Petningar i rollspel
Försök att undvika ”offande” så mycket som möjligt i rollspelen, för att göra rollspelen så lätta att läsa och följa som möjligt. Det är tillåtet att skriva off-topic under själva rollspelet, men undvik långa off-diskussioner eller inlägg som enbart innehåller off-topic meddelanden i IC forumet. Om du skriver off i ett rollspel så gör det i samma inlägg som ditt IC inlägg, alltså inte i ett separat off-inlägg. Regeln om ”offande” gäller även i Kontakta Crew forumet: Håll diskussions och tillståndstrådar fria från off-topic samtal så att trådarna förblir lätta att läsa och följa. Om du och dina medspelare vill diskutera era rollspel eller annat off så får ni gärna göra det i ”OOC” - ”Off-topic” forumet, i PM, chatten, eller på vår gemensamma Discord server. Läs mer om Discord servern under ”FAQ”.

Undvik också att ”peta” eller skicka påminnelser till din medspelare i rollspelen. Kontakta istället din medspelare via chatten, PM, eller på annan väg om du vill påminna om ett rollspel. Tänk dock på att alla spelare har ett liv utanför rollspelandet, och det är inte alltid alla har tid att vara aktiva varje vecka eller månad. Petningar eller tjat brukar endast resultera i irriterade spelare som blir än mindre villiga att svara. Tänk också på att forumrollspel tar längre tid än många andra former av rollspel. Ett rollspel som besvaras varannan vecka eller en gång i månaden ses ofta fortfarande som aktivt. Det är viktigt att ha tålamod, och om du gärna vill ha snabba svar så diskutera gärna rollspelet med din medspelare i förväg, eller under tiden som rollspelet pågår, istället för att bara vänta. Diskussion bidrar ofta till mer inspiration och aktivitet.


• 7 Inaktiva flockledare
Om en spelare som spelar en flockledare blir onåbar; d.v.s. inte går att få tag på i mer än fyra månader så får flockens beta lov att ta över ledarplatsen. Notera att en inaktiv ledare som fortfarande är nåbar, exempelvis via PM eller chatt, inte ersätts utan att ledaren själv har gått med på det. Denna regel gäller inte om den onåbara ledaren har lämnat en förklaring till inaktivitet och tydliga riktlinjer för flocken att följa under denna tid. Om en flockledares inaktivitet är långvarig och på sikt påverkar en flock negativt så kan flockens medlemmar kontakta Crew för att diskutera och få hjälp med en lösning.


• 8 NPC karaktärer i flockar
För var femte (5) medlem i en flock får flocken tillräkna sig tre (3) NPC vargar (non-player character, alltså icke-spelade karaktärer). Dessa karaktärer fungerar som utfyllnad, och kan exempelvis offras i strid och krig för att göra rollspelen mer dramatiska. Ta er gärna tid att tillsammans i flocken hitta på information om era NPC karaktärer, så att ni kan använda dem och lära känna dem i rollspel. En dödad NPC är död, och kommer inte tillbaka. Notera att det är Vuxna medlemmar som räknas för att tillräkna sig NPC karaktärer, då valpar har en tendens att flytta ifrån sina födelseflockar så fort de blivit vuxna. Läs mer om NPC karaktärer och hur de fungerar under ”FAQ”.


Allmänna regler

• 1 Grovt språk, Känsliga ämnen och Sexuellt innehåll
Svordomar kan och får förekomma i rollspelen, med måtta. Undvik onödigt grova uttryck, rasistiska åsikter och kränkningar. Försök att ersätta vardagliga svordomar med egenpåhittade som passar bättre i Numooris värld. Ord som i vår värld används som svordomar kanske inte används i Numoori då världen bland annat inte har samma religioner som oss, från vilka många av våra svordomar kommer. Uttryck som ”Skabb” eller ”Skit” är effektiva svordomar som kan relateras till i världen och som få tar illa upp över utanför rollspelen.

Undvik Känsliga ämnen och utförligt Sexuellt innehåll i rollspelen. Detta inkluderar utförliga beskrivningar av grovt våld, kön eller samlag. Du får inte rollspela samlag i forumen, utan sådana situationer ska sammanfattas kort och tidshoppas (du kan nämna att situationen börjar och att den är över, men inte beskriva själva akten). Det är inte längre tillåtet att rollspela våldtäkter i Numoori, efter en markant ökning av just detta i rollspelen. Detta eftersom att våldtäkt är en väldigt specifik form av våld grundad i en oftast starkt sexistisk trope, där män dominerar kvinnor på ett vis som vi inte tycker hör hemma i Numoori.

Numoori är en sida som är öppen för alla åldrar, och för personer från alla delar av livet, med olika erfarenheter. Vi vill därför att denna typ av grova och känsliga ämnen hålls utanför forumen. Skulle grova opassande ämnen förekomma i rollspelen så kommer Crew be er att ändra era inlägg, och i värsta fall censurera era inlägg åt er genom att ta bort det opassande helt om ni inte gör det själva.


• 2 Copyright: Bilder, foton eller annat material
Det finns en lag som heter upphovsrättslagen, eller copyright. Du har inte tillåtelse att använda någon annans bilder, foton eller annat material, från någonstans på internet, utan tillstånd från bildens, fotots eller materialets ägare. Att en bild går att hitta via Google betyder inte att bilden är fri att använda utan tillstånd. Med ”använda” syftas det på att exempelvis kalkera eller manipulera ett fotografi, fylla i någon annans lineart, använda avatarer, bilder, sprites eller liknande. Att använda någon annans bild, foto eller material utan tillstånd är stöld och straffbart, och Numoori tar inte ansvar för stöld eller brott av våra medlemmar. Var noggrann med att få tillstånd och ge credit för allt lånat material så att originalägaren eller skaparen av sagt material går att finna (skriv upp namnet på och länka till ägaren av materialet där det används). Vi i Crew är tacksamma för att ni inte använder någon annans material utan tillstånd, då det kan orsaka problem för hela sidan.


• 3 Identitet och att rollspela mot sig själv
När du skapar karaktärer vill vi att du markerar att det är just Du som spelar Dina karaktärer. Fyll i fältet ”Spelare” på dina karaktärers profil så att det lätt går att se vilka som är dina karaktärer. Du kan använda ditt riktiga såväl som ett påhittat spelarnamn. Enligt svensk lag får du INTE lov att utge dig för att vara en annan person än dig själv. Du får alltså inte skapa två karaktärer under olika namn och påstå att du är två olika spelare.

Det är okej att rollspela mot sig själv, under följande förutsättningar:
1. Du bjuder in en annan spelare så att den andra spelarens karaktär möter två eller fler av dina karaktärer, eller
2. Du skriver endast ETT långt inlägg där all handling ingår. Skriv alltså inte ett rollspel mellan bara dina egna karaktärer där du skickar vartannat inlägg från den ena eller andra karaktären som mot e annan spelare, utan sammanfatta allt i ett inlägg som om du skrev en egen berättelse.


• 4 Bråk mellan medlemmar
Om det uppstår osämja eller bråk mellan medlemmar så ska detta i första hand försöka lösas mellan de involverade medlemmarna själva, och endast mellan de involverade medlemmarna. Går ett bråk inte att lösa mellan medlemmarna själva så ska Crew kontaktas. Medlemmar utanför bråket får inte öppet påpeka eller kommentera bråket, då det snabbt kan bli fel och leda till personliga påhopp mot enskilda medlemmar. Ser du ett bråk som håller på att bryta ut eller som spårar ur så kontakta genast Crew. Oavsett vad andra medlemmar gör för fel, så ska detta inte tas upp öppet. Alla problem du upplever med eller mot andra medlemmar ska du i första hand kontakta Crew om för att hantera, om situationen inte går att lösa privat mellan de involverade medlemmarna. Försök att hålla alla personliga osämjor och bråk utanför de öppna forumen och chatterna. Flera medlemmar i grupp får aldrig öppet eller privat gå emot en enskild medlem oavsett vad denna gjort, då det leder till personliga påhopp och mobbning. Det är aldrig tillåtet att kränka eller hota andra människor. Upplever du dig påhoppad, hotad eller på annat vis kränkt av andra medlemmar så ta genast kontakt med Crew så att vi kan hjälpa till att lösa problemet.


• 5 Borttagning av konton
Skapade konton kommer inte att raderas. Gamla karaktärer, även om de är döda eller har lämnat landet, kommer ligga kvar och på så vis bevara historia. Döda karaktärer får inte heller byta namn så att man kan skapa en ny karaktär på samma konto, utan skapa istället ett nytt konto med den nya karaktären. Läs mer om oanvända konton under ”FAQ”.


OBS! Om ni bryter mot reglerna kommer ni att få en varning och i värsta fall stängas av helt från sidan.