HemHemReglerOm NumooriVanliga frågorKartaLogga inBli medlem
Pågående Event
Senaste ämnen
» Tångt utrymme[p]
Igår på 23:40 av Atheala

» Trygghet [Kodiak, Kithara och Vidar]
Igår på 15:17 av Shona

» Spöregn [Culpa]
ons 18 jul 2018, 22:27 av Yzma

» TITTA PÅ MIN BEBIS!!!!
ons 18 jul 2018, 15:26 av Tilaqiia

» Tilaqiia
ons 18 jul 2018, 14:53 av Tilaqiia

» Himlen morrar [Figaro]
ons 18 jul 2018, 12:23 av Figaro

» En fantastisk dag [Öppet]
ons 18 jul 2018, 11:47 av Figaro

» Minnen från en svunnen tid
tis 17 jul 2018, 21:31 av Theia

» Finn en svamp [Kremla, Kantarell & Karl-Johan]
tis 17 jul 2018, 16:54 av Kremla

Vem är online
Totalt 4 användare online :: 1 registrerad, 0 dolda och 3 gäster.

Himalaya

Flest användare online samtidigt: 70, den tor 09 feb 2017, 21:30
Chatt
Ny sida: Guide för Karaktärsskapande och Rollspel
tis 10 apr 2018, 18:04 av Mivria
Hej kära Nissar!


Vi har under en tid arbetat på en helt ny sida som vi hoppas ska kunna vara till hjälp för er när man skapar karaktärer eller rollspel. Den är baserad på frågor vi diskuterat och svarat på genom åren, och som inte riktigt ryms under FAQ. Vi hoppas att sidan ska kunna vara givande för både nya som gamla medlemmar.

Syftet med denna sida är att kunna bidra med inspiration och hjälp om man känner att …

[ Fullständig läsning ]
Kommentarer: 4
Nytt år, nya uppdateringar på gång! Kontorensning!
mån 08 jan 2018, 20:24 av Yargol
Gott nytt år, go nissar!
Med 2017 bakom oss och ett helt nytt 2018 framför dörren så har vi lite nya uppdateringar på gång till Numoori!

Dags att städa medlemslistan!
Som titeln på nyheten och den här rubriken säger, så är det dags för en kontorensning! Det innebär att vi i Crew kommer att gå igenom medlemslistan och börja rensa bort aldrig inloggade och helt tomma, oanvända konton. Vi har i nuläget nästan två hela …

[ Fullständig läsning ]
Kommentarer: 1
AffiliatesNumoori är ett land med en starkt närvarande religion. Gudarna har vid flera tillfällen påverkat landet på vis som gör det svårt att förneka deras existens, och många vargar tror på dem. Olika vargar och flockar kan ha olika uppfattning av religionen och gudarna, men de flesta delar samma grundidé, och det är idag väldigt få som inte tror på något.

Numooris inhemska religion har inget namn. Den är så naturlig för landets invånare, och har under så lång tid varit den enda religionen att inget namn har behövts.


Ordning och Kaos - Meimei och Tenrai

Det sägs att det finns en oändlig Källa, två Urenergier som fyller det här universumet, och många fler. Dessa har inget egentligt namn, och ingen egentlig form. Deras makt och storhet överskrider allt levades förstånd. Dessa båda krafter kallas i folkmun oftast för Ordning och Kaos, Ljus och Mörker, Tid och Rum. Den ena kraften är Skapande, och den andra Destruktiv. Den ena kan inte existera utan den andra, och båda strävar efter Balans i världen och universum. De genomsyrar allt och balanserar hela världen, en del ting får mer Skapande, positiv och kreativ kraft, medan andra får mer Destruktiv, negativ kraft för att balansera varandra.

Det sägs att en del, bara en liten del, av dessa oändliga energier tog former som var så pass begripliga att de dödliga kunde dyrka och förstå en liten del av den gåta som universumets Urenergier var. Dessa gudomar är vad som i folkmun kallas för Meimei och Tenrai, och det är de högsta gudomarna i Numooris religion. Meimei representerar Ordning, och Tenrai står för Kaos. Ingen av gudomarna kan ses som God eller Ond, utan båda strävar efter en Balans mellan allt i världen.

Meimei och Tenrai skapade fem mindre gudar, de jordliga gudarna, som i sin existens utgör världen. Moriko, Jordens, myllans och naturens gudinna; Aurinko, Solens, värmen och eldens gud; Windfari, Vindens, stormens och himlavalvets gudinna; Kaito, Havets, kylans och isens gud; och Chaibos, Dödsguden som vakar över andarna efter livet.

De Fem Jordliga Gudarna

De fem gudarna som Meimei och Tenrai skapade utgör i sin existens själva världen. De är jordens ekosystem, naturlagar och grundpelare, och det är de som skapade världen tillsammans. De lever i varje andetag, i vindens röst, i varje grässtrå, i regnet och havets vatten och i elden och åskans dån. De är i ständig rörelse, och vakar över allt som sker i världen. Deras rörelser kan ibland påverka det som sker, och allt oftare söker de sig ner på jorden för att vandra bland de dödliga.

Moriko
Jordens, myllans och naturens gudinna. Lugn och Trygghet.
Hon sägs vara en av de lugnaste av gudarna, och hon bär en djup förstelse för livet, då hon kan ses som moder till allt liv. Hon är moderlig och rättvis, evig, och hon har härdats av den förödelse hon sett genom evigheten. Hon upplevs näst efter Chaibos som den lugnaste och äldsta av gudarna. Du ber till henne om jaktlycka, om skydd för din familj, om ro till sinnes och om trygghet. Moriko står även för livet, fertilitet och allt jord- och växtliv. Det sägs att skogen Kaiwood är en plats hon ofta besöker, och ett område hon beskyddar från skador. Det sägs att hon har ett gömt tempel i skogen. Hon ingriper sällan i Numoori.

Aurinko
Solen, värmen och eldens gud. Mod och Styrka.
Han sägs vara den vildaste av gudarna, och kallas i folkmun för stridens eller krigets gud. Aurinko är oberäknelig och impulsiv, och kan i ena stunden bevilja en troendes bön för att i nästa göra gåvan till en förbannelse. Han är inte ond, men testar gärna sina troende för att se om de är värdiga hans kärlek. De som gör honom till åtlöje bestraffar han gärna personligen, för ingen är i hans ögon bättre eller värdigare än han själv. Du ber till honom om mod, om soligt väder eller lycka i strid. Enligt legenden har Aurinko Vulkanen som sitt tempel. Han sägs ingripa ganska ofta i de dödligas liv, men sällan i fysisk form.

Windfari
Vinden, stormen och himlavalvets gudinna. Lekfullhet och Frihet.
Hon sägs vara den lekfullaste av gudarna, men har ett snabbt skiftande temperament. Likt vinden kan hon ena stunden vara en mild bris, för att i nästa stund bli en virvlande orkan. Hon har ett stort hjärta, men blir lätt avundsjuk om någon sätter sig emot hennes väg och åsikter. Hon är dock förlåtande, och ser sällan någon mening i att hysa agg mot någon under längre tid. Du ber till henne om lycka och styrkan att följa dina drömmar. Windfari står för friheten och förmågan att välja sin egen väg. Det sägs att Windfari tillsammans med vattnets gud Kaito fick sonen Duraneir, månguden. Hon är även den av gudarna som sägs ingripa oftast i de dödligas liv i Numoori.

Kaito
Havets, kylans och isens gud. Känslor och Fred.
Han sägs ha ett skiftande känsloliv, likt vattnets ström som ena stunden kan vara lugnt, för att i nästa kasta sig fram i vilda vågor. Kaito sägs vara den gud som främst rår över alla känslor. Han väljer sina känslor med omsorg, då han är väl införstådd med känslornas spektrum och dess kraft. När han väl beslutat sig för att ikläda sig en ren känsla så gör han det fullt ut, lika lugnt som en stilla sjö eller lika obarmhärtigt och okontrollerbart som det stormande havet. Ingen har ett så rent och samlat lugn som Kaito, men ingen har heller kapaciteten till sådant hänsynslöst raseri. Det sägs att Kaito tillsammans med vindens gudinna Windfari fick sonen Duraneir, månguden. Du ber till honom om allt som gäller känslor, från kärlek till avsky, och ber honom att ge dig förståelse för dina egna såväl som andras känslor. Kaito står även för visdom och insikt, och ses ofta som fredens gud eftersom att han är den som lättast kan tygla och balansera elden och stridens gud, Aurinko.

Chaibos
Dödens, andarnas och den eviga fridens gud. Plikt och Sinnesfrid.
Han sägs vara den likgiltigaste av gudarna. Det är hans uppgift att ta hand om de som lämnar jordelivet och föra dem vidare till livet efter detta. Han ses ofta som en herde vilken vallar andarna vidare, och är den som ger frid till de som gått bort. De andar som har svårt att släppa taget ger han tröst och ro, och lindrar de plågade själarnas lidande och oro för att ge dem modet att lämna livet. Chaibos upplevs oftast som fåordig och rak på sak, och han tar sin uppgift på största allvar. Han är den enda av de fem jordliga gudarna som aldrig deltar i de andra fyras bråk, då han inte ser någon mening i deras stridande. Det sägs dock att Chaibos kan ha legat bakom det stora Norrskenet som klädde hela världen i en månads tid. Du ber till honom om frid i sinnet, en enkel resa till livet efter detta eller för att han ska ta hand om någon som gått bort. Chaibos ingriper ytterst sällan bland de levande, då hans ansvar ligger hos de som redan gått vidare. Läs mer om Chaibos under ”Chaibos Grottor - Efter döden” längre ner.

Månen och Månvargarnas Religion

De månvargar som hör till månen, märkta med en måntatuering, har en kultur som bygger på deras tro på gudarna (läs mer om de två typerna av månvargar på Raser-sidan). De är vanligen väldigt religiösa och spirituella, vilket hänger ihop med deras närhet till månen. Förutom att de tillber de vanliga gudarna så ligger deras största tro till Duraneir, Månguden, vilken ofta ses som mindre viktig av andra. Duraneir sägs vara son till vindens gudinna Windfari och vattnets gud Kaito. Enligt månvargarnas tro sägs det att Kaito skulle vaka över havet på natten, men då Aurinkos sol sov så behövde han ett eget ljus. Kaito bad då Windfari om att få låna en bit av himlen, där han kunde bevara sina självlysande havsskatter. Windfari avvarade en bit av himlen, och när skatterna nådde himlen så födde hon Duraneir, vars lysande själ blev den måne som om natten kunde hjälpa sin fader att vaka över landet.

Historien om hur månvargarna fick sina måntatueringar är en som har förändrats många gånger under de gångna årtusendena. Det sägs att det fanns en liten och svag flock med ett vilset förflutet. De hade glömt sin plats och sin historia, och de sökte desperat efter en mening och ett syfte. Trots deras vilsenhet så var deras själar rena och hjärtan starka med en längtan att få göra rätt. Gudarna såg detta och undrade vad de kunde göra för att få den vilsna flocken att finna sin tro igen. Av en slump så hade en av änglarna gått vilse och hamnat på jorden. Hon behövde hjälp, och råkade finna den lilla flocken. Ivriga att få höra berättelser om gudar och religion så hjälpte de ängeln att hitta hem. Ängeln berättade om flocken för gudarna när hon återvände, om deras iver, längtan och rena hjärtan. Duraneir såg detta och ville ta vara på och belöna dem för deras godhet. Han steg ner och talade till flocken, och skänkte dem en del av sin kraft i utbyte mot löftet att de skulle hålla kvar vid sin väg, hålla sina ord och själar rena, kämpa för rättvisan och ta hand om de sina och andra. Som bevis på att han skulle ge dem en del av sin styrka så blev alla vargarna i flocken märkta med varsitt skinande tecken, och endast de månvargar som fortfarande håller kvar vid löftet till Duraneir bär idag måntecken. Sedan dess har Duraneirs månvargar vandrat i Numoori, sägs det.

På månvargarnas eget språk, Lucarni, kallas månen för Neisi, De anser att månen innehåller Duraneirs själ, vilken de tillber. På Lucarni kallar månvargarna sig själva för ”Kia li Neisi”, vilket kan översättas till ”Månens barn”. Månvarg på Lucarni heter ”Kaufurneisi”.

Chaibos Grottor - Efter döden

Vad som händer när man dör, när själen lämnar kroppen och går vidare, vet invånarna i Numoori lika lite om som du och jag. Det är dock många vargar som säger sig ha mött andar, och att dessa andar har bekräftat vad Religionen sedan länge har talat om; Chaibos Grottor. Det sägs att grottorna är den plats där själarna går vidare till nästa liv och finner evig frid. Grottorna är inga faktiska grottor, utan har endast fått det namnet då det sägs finnas en väl dold plats någonstans i världen där man kan känna andarna dansa i stora grottor. Ingen vet dock hur man finner dessa grottor, eller ifall de faktiskt har något med livet efter döden att göra eller inte.

Chaibos Grottor, som den plats dit andarna vandrar efter att de dött, beskrivs ofta som en hel värld, där de döda finner ro. Det är där Chaibos tar hand om och vakar över alla vargar som lämnat jordelivet, och det sägs att Grottorna är den eviga friden och friheten efter livet. Det sägs finnas en plats i Grottorna dit Chaibos vallar oroliga själar - de som inte är redo att passera över till livet efter detta - för att kunna vaka över dem och hjälpa dem finna ro. Oftast är det vargar som har dött plötsligt och känner att de aldrig levt klart, de som oroar sig för sin familj, ärrade gamla krigsgeneraler som ännu inte kan släppa taget, eller onda vargar som plågas av de handlingar de gjort under sitt liv. Alla själar hamnar dock hos Chaibos, och det är inte bara de oroliga andarna som vilar i hans Grottor. Andarna sägs behandlas så som de har levt. Om de har funnit frid så finner de även frid i grottorna. Chaibos skiljer inte på godhet och ondska, utan strävar efter balans, och söker endast ge frid till de oroliga själar som ännu inte klarar av att gå vidare.

Ibland händer det att en själ återvänder till livet och återuppstår. Ingen vet säkert hur eller varför det sker, men det finns många historier om vargar som har bett Chaibos om en ny chans då de inte kunnat släppa taget. Det sägs även att andar ibland flyr från Chaibos, men huruvida de lyckas fly på egen hand eller det är Chaibos som låter dem fly, eller om det ens är sant, är det ingen som vet. Oavsett vad som är sanning eller lögn så vet man att det alltid är säkrast att inte leka med Döden.

Religion genom historien

Under den Tidiga åldern sägs det att alla vargar stod i kontakt med gudarna. Vanliga vargar kunde föra konversationer med Moriko och Kaito om livet, och Meimei och Tenrais energier genomsyrade allt. Världen strävade efter balans, och allt liv var neutralt. De båda Urenergierna kom dock att falla i glömska under de kommande årtusendena, eftersom att de sällan lade sig i vargarnas liv. Även de Fem Jordliga Gudarna höll på att falla i glömska under den Mörka åldern, men de under och katastrofer som följde med gudarnas ilska över att bli bortglömda fick vargarna att tro på nytt. Många tempel byggdes i gudarnas ära under de gångna åldrarna, men de flesta har förstörts eller försvunnit under de tusentals år som gått. Läs mer om Numooris historia på Historia-sidan.